Východopruský denník

Hans von Lehndorff
Artforum • 2020

Východné Prusko, ríšska exkláva. Čo začalo v roku 1939, má byť o pár mesiacov skončené. Našťastie. Utopené v krvi, popole a rumoviskách. Sovietska armáda sedí na víťaznom koni, tiahne na západ, valcuj...hne na západ, valcuje, správa sa kruto k nepriateľským vojakom aj k domorodým civilistom. Nemec je pre ňu synonymom nacistu, bohatstvo jej kľaje oči. Vojna je šialený ľudský vynález, stroj na výrobu šialených zástupov. Strach je zlý kumpán, hlad ešte horší radca. Hans von Lehndorff pred nás z neobvyklej strany stavia nástojčivé, podrobné a celkom autentické obrazy všetkého toho besnenia a jeho ničivých dôsledkov. Žiaľ, nie je to fikcia; je to literatúra faktu.
Viac

Hans Graf von Lehndorff bol nemecký lekár a spisovateľ, vychovaný ako patriot. Už pred druhou svetovou vojnou sa výrazne vyhradzoval voči nacizmu a politike NSDAP. K týmto postojom ho predurčovalo aj jeho náboženské presvedčenie. Bol otvoreným kresťanom, protestantom, aktívnym v cirkvi. Aj jeho hlboká viera mu výrazne pomohla prežiť ťažké životné situácie.

O vojnách sa popísali tisícky kníh. Hlavnou témou sú zväčša velitelia, vojaci, zbrane či bitky. Civilisti, ktorí neraz zažívajú vojnu rovnako intenzívne, sa v knihách zvyčajne ocitajú na vedľajšej koľaji. Celkom inak je to však v prípade Východopruského denníka.

Východné Prusko, ríšska exkláva. Čo začalo v roku 1939, má byť o pár mesiacov skončené. Našťastie. Utopené v krvi, popole a rumoviskách. Sovietska armáda sedí na víťaznom koni, tiahne na západ, valcuje, správa sa kruto k nepriateľským vojakom aj k domorodým civilistom. Nemec je pre ňu synonymom nacistu, bohatstvo jej kľaje oči. Vojna je šialený ľudský vynález, stroj na výrobu šialených zástupov. Strach je zlý kumpán, hlad ešte horší radca. Hans von Lehndorff pred nás z neobvyklej strany stavia nástojčivé, podrobné a celkom autentické obrazy všetkého toho besnenia a jeho ničivých dôsledkov. Žiaľ, nie je to fikcia; je to literatúra faktu.

Mohlo by sa vám páčiť