Biela ruža, Čierny les

Eoin Dempsey
Ikar • 2020

Píše sa rok 1943. Pred nástupom Hitlera k moci bola horská chata rodiny Gerberovcov miestom radosti a rodinnej pohody. Teraz, keď Čierny les prikryla hrubá snehová prikrývka, sa v nej odporkyňa fašis...yňa fašistického režimu Franka Gerberová cíti osamelá a zúfalá. Cez jej domovinu sa prehnala vlna brutality, ktorá jej vzala milovaných ľudí aj zmysel života. Všetko sa zmení, keď v snehu náhodou objaví letca v uniforme Luftwaffe. Muž je zranený, v bezvedomí a vedľa neho leží padák. Franka, vyštudovaná zdravotná sestra, ho napriek svojmu odporu k režimu dovlečie do osamelej chaty v horách. Čoskoro však zistí, že muž nie je tým, za koho sa vydáva, a začne pátrať po jeho skutočnej identite. Z ich krehkého vzťahu sa v hroziacom nebezpečenstve vyvinie nevyhnutné spojenectvo. Dokážu si s gestapom v pätách dôverovať natoľko, aby spojili sily a dokončili misiu, ktorá by mohla zmeniť priebeh vojny aj ich život? Martinus.sk · Čítanie z knihy BIELA RUŽA, ČIERNY LES (Eoin Dempsey)
Viac

Pretože nacisti si uvedomujú, že ich skutočný nepriateľ je človek s nezávislým myslením, ozajstný nemecký vlastenec, ktorý spochybňuje ich správanie a dvíha hlas proti neprávostiam, čo páchajú.  (Biela ruža, Čierny les: Eoin Dempsey; Preklad: Beata Horná) Píše sa rok 1943. Pred nástupom Hitlera k moci bola horská chata rodiny Gerberovcov miestom radosti a rodinnej pohody. Teraz, keď[...]

Niekoľko rokov sa aj u nás vyskytuje trend oživovania príbehov z čias druhej svetovej vojny. Tragické osudy dokážu zasiahnuť širokú škálu čitateľov, či už sú postavené na reálnych základoch alebo fantázii spisovateľov. Väčšinou si zakladajú na hrôzach, akých boli (sú) schopní dopustiť sa fanatici na bezbranných obetiach v koncentračných táboroch. Občas sa však vyskytne dielo, ktoré si razí[...]

Biela ruža, Čierny les je veľmi poetický, ale zároveň výstižný názov knihy od Eoina Dempseyho. Pred časom ma vo veľkom „bombardovala“ z českých knižných účtov. Mňa však zaujala okrem iného aj tým, že ide o tému druhej svetovej vojny. Oplatí sa po nej siahnuť? Je rok 1943, Hitler ovláda Nemecko a zúri vojna. Franka Gerberová už kvôli vojne … Čítať ďalej Biela ruža, Čierny les (Eoin Dempsey)

Píše sa rok 1943. Pred nástupom Hitlera k moci bola horská chata rodiny Gerberovcov miestom radosti a rodinnej pohody. Teraz, keď Čierny les prikryla hrubá snehová prikrývka, sa v nej odporkyňa fašistického režimu Franka Gerberová cíti osamelá a zúfalá. Cez jej domovinu sa prehnala vlna brutality, ktorá jej vzala milovaných ľudí aj zmysel života. Všetko sa zmení, keď v snehu náhodou objaví letca v uniforme Luftwaffe. Muž je zranený, v bezvedomí a vedľa neho leží padák. Franka, vyštudovaná zdravotná sestra, ho napriek svojmu odporu k režimu dovlečie do osamelej chaty v horách. Čoskoro však zistí, že muž nie je tým, za koho sa vydáva, a začne pátrať po jeho skutočnej identite. Z ich krehkého vzťahu sa v hroziacom nebezpečenstve vyvinie nevyhnutné spojenectvo. Dokážu si s gestapom v pätách dôverovať natoľko, aby spojili sily a dokončili misiu, ktorá by mohla zmeniť priebeh vojny aj ich život? Martinus.sk · Čítanie z knihy BIELA RUŽA, ČIERNY LES (Eoin Dempsey)

Mohlo by sa vám páčiť