Frida

Nina F. Grünfeld
Lindeni • 2021

Životný príbeh Slovenky poznačený nacistickou krutosťouPríbeh Fridy je šokujúcim rozprávaním o strate, vojne, ale aj pocite niekam patriť a hľadaní vlastných koreňov. Frida Grünfeld sa v policajných z...a v policajných záznamoch prvýkrát objavila na jar v roku 1931. Bola Židovka, prostitútka, podozrivá zo špionáže – a tehotná. Narodila sa v roku 1908 V Rakúsko-Uhorsku a väčšinu svojho života prežila na území dnešného Slovenska. Už v mladosti sa prejavila jej neskrotná povaha a neochota podriaďovať sa autoritám. Dostala sa na zlé chodníčky a pretĺkala sa životom, ako sa dalo. Kam sa ďalej uberal Fridin život? Svojho syna Bertholda sa vzdala len týždeň po jeho narodení. Chlapec sa neskôr dostal do Nórska ako židovský vojnový utečenec a stal sa uznávaným psychiatrom. Jeho skutočný pôvod bol však zahalený rúškom tajomstva, ktoré túžil odhaliť. Bertholdova dcéra Nina, Fridina vnučka, sa vydáva na cestu po stopách svojej stratenej starej mamy, aby odhalila, čo sa s ňou stalo a možno i našla stratených príbuzných. V archívoch, dokumentoch a starých záznamoch nachádza čriepky informácií. Kúsok po kúsku skladá životný príbeh ženy, ktorá zdieľala osud mnohých Židov počas druhej svetovej vojny. Autorka sa vydáva na cestu po stopách svojej stratenej starej mamy a v archívoch, dokumentoch a starých záznamoch nachádza stopy a kúsok po kúsku skladá životný príbeh ženy až k jeho tragickému koncu. Príbeh Fridy je šokujúcim rozprávaním o strate, ale aj pocite niekam patriť a hľadaní vlastných koreňov.
Viac

  • Počet strán: strán
  • ISBN13:9788056624548

Pri čítaní anotácie Fridy sa mi vybavilo hneď niekoľko titulov z dielne vydavateľstva Lindeni, zobrazujúcich neľahkú realitu na našom území, presahujúcu z minulých čias až do súčasnosti. Na základe toho som vedel, že kniha ma určite zaujme, a nemýlil som sa. Je poučné dozvedať sa o nevšedných osudoch ľudí, ktorí na prvý pohľad nemusia vzbudiť veľký záujem, no pritom si v sebe nesú bohaté[...]

Životný príbeh Slovenky poznačený nacistickou krutosťouPríbeh Fridy je šokujúcim rozprávaním o strate, vojne, ale aj pocite niekam patriť a hľadaní vlastných koreňov. Frida Grünfeld sa v policajných záznamoch prvýkrát objavila na jar v roku 1931. Bola Židovka, prostitútka, podozrivá zo špionáže – a tehotná. Narodila sa v roku 1908 V Rakúsko-Uhorsku a väčšinu svojho života prežila na území dnešného Slovenska. Už v mladosti sa prejavila jej neskrotná povaha a neochota podriaďovať sa autoritám. Dostala sa na zlé chodníčky a pretĺkala sa životom, ako sa dalo. Kam sa ďalej uberal Fridin život? Svojho syna Bertholda sa vzdala len týždeň po jeho narodení. Chlapec sa neskôr dostal do Nórska ako židovský vojnový utečenec a stal sa uznávaným psychiatrom. Jeho skutočný pôvod bol však zahalený rúškom tajomstva, ktoré túžil odhaliť. Bertholdova dcéra Nina, Fridina vnučka, sa vydáva na cestu po stopách svojej stratenej starej mamy, aby odhalila, čo sa s ňou stalo a možno i našla stratených príbuzných. V archívoch, dokumentoch a starých záznamoch nachádza čriepky informácií. Kúsok po kúsku skladá životný príbeh ženy, ktorá zdieľala osud mnohých Židov počas druhej svetovej vojny. Autorka sa vydáva na cestu po stopách svojej stratenej starej mamy a v archívoch, dokumentoch a starých záznamoch nachádza stopy a kúsok po kúsku skladá životný príbeh ženy až k jeho tragickému koncu. Príbeh Fridy je šokujúcim rozprávaním o strate, ale aj pocite niekam patriť a hľadaní vlastných koreňov.

Mohlo by sa vám páčiť