Pre hrsť dukátov

Juraj Červenák
Slovart • 2021

Kapitán Stein a notár Barbarič vyšetrujú zločin v kremnickej mincovniHorúce leto roku 1601. V kremnickej mincovni, kde z drahých kovov vyťažených v uhorských banských mestách razia najlepšie dukáty, t...pšie dukáty, toliare či groše v celej ríši, došlo k vážnemu incidentu – z pokladnice zamknutej na tri zámky zmizli razidlá. Nevysvetliteľný zločin si žiada skúseného vyšetrovateľa, komorský gróf preto do zlatého mesta vyšle notára Barbariča. Štiavničan dúfa v rýchle vyriešenie záhady, lenže ku krádeži želiez pribudne lúpež mincí zo zásielky stráženej chýrečnými striebornými jazdcami a vzápätí aj prvá vražda. Na dôvažok Barbariča vyhľadajú kapitán Stein a seržant Jaroš a ich prítomnosť celý prípad ešte viac skomplikuje.
Viac

Juraj Červenák už ôsmy rok oživuje kriminálne príbehy kapitána Steina, notára Barbariča a seržanta Jaroša, ktoré sa odohrávajú na prelome 16. a 17. storočia. Títo skvelí, nápadití a charakterovo vyprofilovaní literárni hrdinovia sa v ich historickom čase už štvrtý rok preháňajú po mestách a území habsburskej ríše, riešia závažné trestné činy proti korune a sčasti aj mysteriózne krvavé zločiny.

Takmer sedemstoročná kremnická mincovňa, vôbec najstaršia nepretržite fungujúca mincovňa na svete, zriadená ešte v roku 1328, sa preslávila aj razbou povestných...

Kapitán Stein a notár Barbarič vyšetrujú zločin v kremnickej mincovniHorúce leto roku 1601. V kremnickej mincovni, kde z drahých kovov vyťažených v uhorských banských mestách razia najlepšie dukáty, toliare či groše v celej ríši, došlo k vážnemu incidentu – z pokladnice zamknutej na tri zámky zmizli razidlá. Nevysvetliteľný zločin si žiada skúseného vyšetrovateľa, komorský gróf preto do zlatého mesta vyšle notára Barbariča. Štiavničan dúfa v rýchle vyriešenie záhady, lenže ku krádeži želiez pribudne lúpež mincí zo zásielky stráženej chýrečnými striebornými jazdcami a vzápätí aj prvá vražda. Na dôvažok Barbariča vyhľadajú kapitán Stein a seržant Jaroš a ich prítomnosť celý prípad ešte viac skomplikuje.

Mohlo by sa vám páčiť