Ukradnuté detstvo

Joan M. Wolf
Motýľ • 2020

„Miladka, nezabudni, kto si.“ Tieto slová zašepká Milade stará mama, keď nacistickí vojaci v noci náhle vtrhnú do ich domova. Ale čo nimi chce vlastne povedať? Milada predsa vie, kto je! Žije v Lidic...! Žije v Lidiciach s mamou a otcom, so starším bratom, s mladšou sestrou a s milovanou babičkou. Má jedenásť rokov, zlaté vlasy, ktoré vyzerajú, akoby ich pobozkalo slnko, a beží najrýchlejšie z triedy. Ako by na to mohla zabudnúť? Keď ju však nacisti odtrhnú od rodiny a odvezú do detského tábora Lebensborn v Poľsku, určeného na výchovu budúcej árijskej mládeže, Milada rýchlo pochopí, že udržať si svoju identitu bude dosiaľ najťažší zápas jej mladého života.
Viac

Po oddychovej romantike prišiel rad na niečo vážnejšie. Mnohí už viete, že obdobie druhej svetovej vojny ma fascinuje. Rozhodla som sa preto prečítať knihu Ukradnuté detstvo od Joan M. Wolf. Ide o fiktívny príbeh, ktorý je inšpirovaný skutočnými udalosťami. Milada má jedenásť rokov a žije šťastný život so svojou milovanou rodinou v Lidiciach. Hoci vonku zúri vojna, ona … Čítať ďalej Ukradnuté[...]

„Miladka, nezabudni, kto si.“ Tieto slová zašepká Milade stará mama, keď nacistickí vojaci v noci náhle vtrhnú do ich domova. Ale čo nimi chce vlastne povedať? Milada predsa vie, kto je! Žije v Lidiciach s mamou a otcom, so starším bratom, s mladšou sestrou a s milovanou babičkou. Má jedenásť rokov, zlaté vlasy, ktoré vyzerajú, akoby ich pobozkalo slnko, a beží najrýchlejšie z triedy. Ako by na to mohla zabudnúť? Keď ju však nacisti odtrhnú od rodiny a odvezú do detského tábora Lebensborn v Poľsku, určeného na výchovu budúcej árijskej mládeže, Milada rýchlo pochopí, že udržať si svoju identitu bude dosiaľ najťažší zápas jej mladého života.

Mohlo by sa vám páčiť