Mihnutím oka

Jo Callaghan
Lindeni • 2024

Umelá inteligencia verzus ľudská skúsenosť. Logika verzus inštinkt. V Spojenom kráľovstve je každých deväťdesiat sekúnd niekto nahlásený ako nezvestný. Stratil sa. Zmizol. Mihnutím oka. Hlavná inšpekt...a. Hlavná inšpektorka Kat Franková vie o stratách veľa. Ovdovelá Kat je vyšetrovateľka, ktorá dôveruje svojim inštinktom. Vybrali ju, aby viedla pilotný program, do ktorého je zapojený aj asistent v podobe umelej inteligencie Lock. Katine inštinkty však často narážajú na Lockovu logiku. Keď sa Katin nadriadený rozhodne znova otvoriť dva odložené prípady nezvestných osôb, Lock je jediný, kto dokáže Kat pomôcť čo najrýchlejšie získať potrebné informácie. V stávke sú ľudské životy. Dokáže nevšedná dvojica spojiť sily, skôr než sa niekto stane ďalším číslom v štatistike? Oslnivý debut novej autorky, ktorý kladie otázku, čo znamená byť človekom.
Viac

Sumár recenzie
Umelá inteligencia vo vyšetrovaní zmiznutých osôb je skvelý nápad, ktorý sa zlučuje s detektívnym žánrom. Autorka knihy sa snažila pristupovať k téme jednoducho a zrozumiteľne. Hlavná postava, inšpektorka Kat Franková, sa musí vyrovnať s osobnou tragédiou, ktorá ovplyvňuje jej prácu. Autorčin prvý román ponúka originálny príbeh s mixom sci-fi prvkov a detektívky, ktorý necháva čitateľa rozmýšľať o úlohe technológie v riešení zločinov.

Umelá inteligencia verzus ľudská skúsenosť. Logika verzus inštinkt. V Spojenom kráľovstve je každých deväťdesiat sekúnd niekto nahlásený ako nezvestný. Stratil sa. Zmizol. Mihnutím oka. Hlavná inšpektorka Kat Franková vie o stratách veľa. Ovdovelá Kat je vyšetrovateľka, ktorá dôveruje svojim inštinktom. Vybrali ju, aby viedla pilotný program, do ktorého je zapojený aj asistent v podobe umelej inteligencie Lock. Katine inštinkty však často narážajú na Lockovu logiku. Keď sa Katin nadriadený rozhodne znova otvoriť dva odložené prípady nezvestných osôb, Lock je jediný, kto dokáže Kat pomôcť čo najrýchlejšie získať potrebné informácie. V stávke sú ľudské životy. Dokáže nevšedná dvojica spojiť sily, skôr než sa niekto stane ďalším číslom v štatistike? Oslnivý debut novej autorky, ktorý kladie otázku, čo znamená byť človekom.

Mohlo by sa vám páčiť