Tajný kód

Janice Hallett
Tatran • 2023

Steven „Smithy“ Smith našiel pred štyridsiatimi rokmi v autobuse knihu známej, avšak vtedy zakázanej autorky Edith Twyfordovej. Na hodine angličtiny si v nej listoval, no keďže nevedel čítať, viac ako...�tať, viac ako samotný text ho zaujali obrázky a zvláštne znaky na okrajoch. Keď knihu zbadala učiteľka slečna Ilesová, okamžite mu ju zobrala a sama si ju s veľkým záujmom prelistovala. Verila, že výtlačok obsahuje kľúč k rozlúšteniu tajných šifier ukrytých v Twyfordovej románoch. No slečna Ilesová potom záhadne zmizla... Keď Stevena po mnohých rokoch prepustia z väzenia, rozhodne sa preskúmať záhadu, ktorá ho prenasleduje desaťročia: Čo sa stalo so slečnou Ilesovou? Je vari mŕtva? A prečo sa tak veľmi zaujímala o jeho knihu? Žeby naozaj ukrývala akési tajné kódy? A ak áno, k akému tajomstvu vedú? Steven používa pri pátraní synov starý iPhone, na ktorý nahráva všetky rozhovory aj monológy. Navštevuje ľudí, ktorých poznal v detstve, a vracia sa aj k udalostiam, ktoré ho dostali do väzenia. Čoskoro sa ukáže, že spisovateľka Edith Twyfordová nebola len autorkou už zabudnutých detských kníh, ale že jej tajný kód ukrýva veľké tajomstvo, ku ktorému môže mať kľúč práve Steven. Nepátra však po ňom sám, zdá sa, že niektorí ľudia sú ochotní preň aj zabíjať... Začínajú sa preteky o to, kto rozlúšti záhadu storočia prvý. Budete to vy? Janice Hallettová použila pri tvorbe zápletky prepis dvesto audionahrávok, ktoré sa našli v iPhone jedného trestanca, čím vytvorila nevšedný a originálny príbeh.
Viac

  • Počet strán: 352 strán
  • ISBN13:9788022214780
  • Originálny názov: The Twyford Code

Sumár recenzie
V knihe "Tajný kód" od autorky Janice Hallett sa bývalý trestanec Steven Smith po siedmich rokoch prepustenia z väzenia rozhodne rozlúštiť tajný kód ukrytý v detskej knihe, ktorú objavil ako chlapec. Sleduje stopovanie disappears učiteľky slečny Ilesovej, no objavuje nielen jej osud, ale aj vlastný príbeh a tajomstvá z minulosti. Avšak, niektorí ľudia sú ochotní pre tento kód aj zabíjať. Moje hodnotenie knihy je že, aj keď s príbehom a postavami som sa nevedela dokonale stotožniť, autorka vytvorila originálny zážitok pre čitateľa prostredníctvom prepisov hlasových správ s nejasnými slovami a tajomnými rečami.

Steven „Smithy“ Smith našiel pred štyridsiatimi rokmi v autobuse knihu známej, avšak vtedy zakázanej autorky Edith Twyfordovej. Na hodine angličtiny si v nej listoval, no keďže nevedel čítať, viac ako samotný text ho zaujali obrázky a zvláštne znaky na okrajoch. Keď knihu zbadala učiteľka slečna Ilesová, okamžite mu ju zobrala a sama si ju s veľkým záujmom prelistovala. Verila, že výtlačok obsahuje kľúč k rozlúšteniu tajných šifier ukrytých v Twyfordovej románoch. No slečna Ilesová potom záhadne zmizla... Keď Stevena po mnohých rokoch prepustia z väzenia, rozhodne sa preskúmať záhadu, ktorá ho prenasleduje desaťročia: Čo sa stalo so slečnou Ilesovou? Je vari mŕtva? A prečo sa tak veľmi zaujímala o jeho knihu? Žeby naozaj ukrývala akési tajné kódy? A ak áno, k akému tajomstvu vedú? Steven používa pri pátraní synov starý iPhone, na ktorý nahráva všetky rozhovory aj monológy. Navštevuje ľudí, ktorých poznal v detstve, a vracia sa aj k udalostiam, ktoré ho dostali do väzenia. Čoskoro sa ukáže, že spisovateľka Edith Twyfordová nebola len autorkou už zabudnutých detských kníh, ale že jej tajný kód ukrýva veľké tajomstvo, ku ktorému môže mať kľúč práve Steven. Nepátra však po ňom sám, zdá sa, že niektorí ľudia sú ochotní preň aj zabíjať... Začínajú sa preteky o to, kto rozlúšti záhadu storočia prvý. Budete to vy? Janice Hallettová použila pri tvorbe zápletky prepis dvesto audionahrávok, ktoré sa našli v iPhone jedného trestanca, čím vytvorila nevšedný a originálny príbeh.

Mohlo by sa vám páčiť