Veľké prekvapenie

Klaudia Zorgovská
Stonožka • 2022

Keď rozprávajú obrázky, stačí aj menej slov na pekný príbeh. Jedného dňa nájde Alex na trávniku pred domom, kde býva, zvláštne vajíčko. Je ťažké, hladké a krásne sa leskne. Zdá sa, že osamelé, pre...dá sa, že osamelé, preto sa chlapček rozhodne, že sa oň postará. Pritúli ho k sebe v postieľke, číta mu z knižky aj umýva. Netuší, čo sa z vajíčka vyliahne, ale robí všetko pre to, aby v ňom rástlo niečo dobré. Vtom vajíčko pukne a Alexa čaká veľké prekvapenie! No nakoniec niečo milé a vzácne... Talentovaná autorka a zároveň ilustrátorka knižky patrí medzi generáciu mladých slovenských výtvarníkov, ktorých tvorba bola prezentovaná aj v rámci BIB Bratislava 2021. Po debute Myška Miška a Ela a ilustrovaní knihy Dobrodružstvo na Ostrove korytnačiek, vytvorila nový vlastný projekt. Pôvabná obrázková knižka veľmi citlivo rozpráva príbeh rodiaceho sa priateľstva medzi chlapcom a dinosaurom. Sú v nej skryté viaceré posolstvá, ktoré vysiela malému čitateľovi. Okrem prvotného prekvapenia, keď sa z vajíčka vyliahne malý dinosaurus, čakajú na rovnako malého chlapca ďalšie. Dinosaurus je nezbedný a Alex ho musí vychovávať, ocitá sa v podobných situáciách, aké riešia dospelí. Napriek starostiam sa nevzdáva sa a má čoraz radšej svojho dinosaura. V závere príbehu sa situácia otočí. Dinosaurus je veľký nielen vzrastom, ale aj na to, aby ochránil svojho malého priateľa. Knižka priam láka na spoločné čítanie a rozhovory dieťaťa s rodičom, podporuje vzájomnú interakciu a rozvíja citovú výchovu. Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Viac

  • Počet strán: strán
  • ISBN13:9788055181486

Klaudiu Zorgovskú si možno pamätáte vďaka jej autorskej knižočke Myška Miška a Ela. Tá sa nám doma páčila aj svojou nevšednou ilustrátorskou technikou. Nová kniha Veľké prekvapenie má tiež vcelku netuctové ilustrácie. Veľmi ma takéto zaujímavé kúsky bavia. A špeciálne, ak je to domáca vec.…

Keď rozprávajú obrázky, stačí aj menej slov na pekný príbeh. Jedného dňa nájde Alex na trávniku pred domom, kde býva, zvláštne vajíčko. Je ťažké, hladké a krásne sa leskne. Zdá sa, že osamelé, preto sa chlapček rozhodne, že sa oň postará. Pritúli ho k sebe v postieľke, číta mu z knižky aj umýva. Netuší, čo sa z vajíčka vyliahne, ale robí všetko pre to, aby v ňom rástlo niečo dobré. Vtom vajíčko pukne a Alexa čaká veľké prekvapenie! No nakoniec niečo milé a vzácne... Talentovaná autorka a zároveň ilustrátorka knižky patrí medzi generáciu mladých slovenských výtvarníkov, ktorých tvorba bola prezentovaná aj v rámci BIB Bratislava 2021. Po debute Myška Miška a Ela a ilustrovaní knihy Dobrodružstvo na Ostrove korytnačiek, vytvorila nový vlastný projekt. Pôvabná obrázková knižka veľmi citlivo rozpráva príbeh rodiaceho sa priateľstva medzi chlapcom a dinosaurom. Sú v nej skryté viaceré posolstvá, ktoré vysiela malému čitateľovi. Okrem prvotného prekvapenia, keď sa z vajíčka vyliahne malý dinosaurus, čakajú na rovnako malého chlapca ďalšie. Dinosaurus je nezbedný a Alex ho musí vychovávať, ocitá sa v podobných situáciách, aké riešia dospelí. Napriek starostiam sa nevzdáva sa a má čoraz radšej svojho dinosaura. V závere príbehu sa situácia otočí. Dinosaurus je veľký nielen vzrastom, ale aj na to, aby ochránil svojho malého priateľa. Knižka priam láka na spoločné čítanie a rozhovory dieťaťa s rodičom, podporuje vzájomnú interakciu a rozvíja citovú výchovu. Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Mohlo by sa vám páčiť