V tieni Einsteina

Marie Benedict
Lindeni • 2021

Strhujúci a dojímavý román o žene, ktorá bola nielen manželkou, ale aj spolupracovníčkou jedného z najväčších vedcov a géniov v histórii.Mileva „Mitza“ Marićová bola odmalička iná ako ostatné dievčatá...ná ako ostatné dievčatá. Kým väčšina z nich videla svoju budúcnosť v domácnosti a pri deťoch, ona študovala fyziku na elitnej univerzite v Zürichu, kde napriek mnohým predsudkom bojovala o úspech v odbore, v ktorom dominovali muži. Matematika pre ňu bola vždy jednoduchšia cesta ako manželstvo. Lenže keď sa o ňu začal zaujímať spolužiak Albert Einstein, jej svet sa otočil hore nohami. Stali sa z nich priatelia, partneri vo vede a neskôr aj rodičia a manželia. Albert Einstein svojimi veľkými teóriami spôsobil revolúciu vo vede a vo svete. Aký bol však skutočný prínos jeho prvej manželky, vynikajúcej matematičky a fyzičky, pri formulovaní teórie relativity? Mal sa s ňou Einstein podeliť o Nobelovu cenu, ktorú mu udelili? Žiaľ, v ich rodine bolo miesto len pre jedného génia. A tak sa Mileva napriek svojmu talentu a brilantnému mysleniu stala takmer neviditeľnou v tieni svojho muža.
Viac

  • Počet strán: strán
  • ISBN13:9788056624685

Marie Benedict (vlastným menom Heather Terrell) sa už aj na slovenskej knižnej scéne etablovala ako spisovateľka, ktorá si vyberá pomerne náročné témy v snahe vniesť trochu svetla do tmavších zákutí reálnych osobností. Zo žien známych z kultúry, vedy či spoločenského života sa opäť stávajú bytosti z mäsa a kostí a pri čítaní ľahko získate dojem, že každá scéna je vystrihnutá zo skutočnosti.[...]

Strhujúci a dojímavý román o žene, ktorá bola nielen manželkou, ale aj spolupracovníčkou jedného z najväčších vedcov a géniov v histórii.Mileva „Mitza“ Marićová bola odmalička iná ako ostatné dievčatá. Kým väčšina z nich videla svoju budúcnosť v domácnosti a pri deťoch, ona študovala fyziku na elitnej univerzite v Zürichu, kde napriek mnohým predsudkom bojovala o úspech v odbore, v ktorom dominovali muži. Matematika pre ňu bola vždy jednoduchšia cesta ako manželstvo. Lenže keď sa o ňu začal zaujímať spolužiak Albert Einstein, jej svet sa otočil hore nohami. Stali sa z nich priatelia, partneri vo vede a neskôr aj rodičia a manželia. Albert Einstein svojimi veľkými teóriami spôsobil revolúciu vo vede a vo svete. Aký bol však skutočný prínos jeho prvej manželky, vynikajúcej matematičky a fyzičky, pri formulovaní teórie relativity? Mal sa s ňou Einstein podeliť o Nobelovu cenu, ktorú mu udelili? Žiaľ, v ich rodine bolo miesto len pre jedného génia. A tak sa Mileva napriek svojmu talentu a brilantnému mysleniu stala takmer neviditeľnou v tieni svojho muža.

Mohlo by sa vám páčiť