Smrť a iné šťastné konce

Melanie Cantor
Ikar • 2020

Nič vás neprinúti rýchlejšie sa zamyslieť nad tým, čo v živote naozaj chcete, ako správa, že vám zostávajú už len tri mesiace života. Štyridsiatničke Jennifer Colovej práve oznámili, že trpí smrteľ...mili, že trpí smrteľnou chorobou krvi a že má už len tri mesiace na rozlúčku s priateľmi či rodinou a doriešenie svojich záležitostí. Deväťdesiat dní na vyrovnanie sa s nespravodlivou, nečakanou a vážnou diagnózou. Jennifer sa sústredí na pozitíva (nebude musieť ďalej žiť vo svete, ktorý neuznáva Bowieho alebo Cohena, nedostane Alzheimerovu alebo Parkinsonovu chorobu ako jej rodičia, ani jej nevypadne zubná protéza už pri zmienke o jablku). Uvedomí si, že v podstate ľutuje iba jedno: svoje pokazené vzťahy. Namiesto toho, aby si Jennifer v zúfalstve vypracovala zoznam posledných prianí, rozhodne sa napísať list trom najdôležitejším ľuďom vo svojom živote – panovačnej, sebeckej sestre, nevernému exmanželovi bez chrbtovej kosti a očarujúcemu, ale nespoľahlivému bývalému priateľovi – a konečne im povedať pravdu. Spočiatku má pocit, že prechádza duševnou očistou. Bývalý priateľ jej pribehne na pomoc a Jennifer dokonca znovu postaví spálené mosty so sestrou Isabelle. Keď však začnete hovoriť pravdu, je ťažké s tým prestať. Jennifer čoskoro zistí, že pravda nie je vždy taká priamočiara, ako sa zdá, a že aj smrť môže človeka prekvapiť.
Viac

V poslednom čase si akosi nevedomky vyberám knihy, ktoré majú niečo so smrťou. Nedávno som čítala knihu 99 dní s tebou. Teraz som siahla po niečom podobnom s názvom Smrť a iné šťastné konce od Melanie Cantor. Anotácia aj tentokrát naznačuje, že pôjde o nevyliečiteľnú chorobu a na život ostávajú posledné mesiace. Psychicky som sa pripravila a pustila do čítania. Jennifer má … Čítať ďalej Smrť[...]

Nič vás neprinúti rýchlejšie sa zamyslieť nad tým, čo v živote naozaj chcete, ako správa, že vám zostávajú už len tri mesiace života. Štyridsiatničke Jennifer Colovej práve oznámili, že trpí smrteľnou chorobou krvi a že má už len tri mesiace na rozlúčku s priateľmi či rodinou a doriešenie svojich záležitostí. Deväťdesiat dní na vyrovnanie sa s nespravodlivou, nečakanou a vážnou diagnózou. Jennifer sa sústredí na pozitíva (nebude musieť ďalej žiť vo svete, ktorý neuznáva Bowieho alebo Cohena, nedostane Alzheimerovu alebo Parkinsonovu chorobu ako jej rodičia, ani jej nevypadne zubná protéza už pri zmienke o jablku). Uvedomí si, že v podstate ľutuje iba jedno: svoje pokazené vzťahy. Namiesto toho, aby si Jennifer v zúfalstve vypracovala zoznam posledných prianí, rozhodne sa napísať list trom najdôležitejším ľuďom vo svojom živote – panovačnej, sebeckej sestre, nevernému exmanželovi bez chrbtovej kosti a očarujúcemu, ale nespoľahlivému bývalému priateľovi – a konečne im povedať pravdu. Spočiatku má pocit, že prechádza duševnou očistou. Bývalý priateľ jej pribehne na pomoc a Jennifer dokonca znovu postaví spálené mosty so sestrou Isabelle. Keď však začnete hovoriť pravdu, je ťažké s tým prestať. Jennifer čoskoro zistí, že pravda nie je vždy taká priamočiara, ako sa zdá, a že aj smrť môže človeka prekvapiť.

Mohlo by sa vám páčiť