Stráže! Stráže!

Terry Pratchett
Slovart • 2019

Volajú ich hradná stráž, mestská stráž alebo jednoducho stráž. Bez ohľadu na meno je ich úloha v žánri hrdinskej fantasy rovnaká: najneskôr v tretej-štvrtej kapitole knihy sa vrútiť do miestnosti, po ...do miestnosti, po jednom sa vrhnúť na hlavného hrdinu a dať sa zabiť. Nik sa ich ešte nespýtal, či na to majú chuť. Týmto statočným mužom venoval geniálny Terry Pratchett prvú knihu zo série o mestskej stráži – nevyhnutnej súčasti najstaršieho a najšpinavšieho mesta na celej Plochozemi, Ankh-Morporku. Mesta, kde sa pod tvrdou rukou vládnuceho patricija museli naučiť spolu existovať Cech zlodejov, Cech vrahov a ďalší ctihodní občania. Za pestrou zmesou ankh-morporských obyvateľov v ničom nezaostáva zostava mestskej stráže - aj keď toho času tak trochu v (morálnom!) rozklade. Neutešený stav mužov zákona však posilní čestný podstrážnik Mrkva, ktorého vychovali trpaslíci. Jeho nováčikovské nadšenie kolegov nakopne, a práve včas. Čím skôr totiž treba vyriešiť záhadné zločiny, najmä keď za rohom číha drak... Komu sa kniha môže páčiť: Milovníkom starej dobrej fantasy, ak ste nečítali Úžasnú Plochozem, mali by ste to hneď napraviť.
Viac

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako je možné, že sa v príbehoch vyskytuje také veľké množstvo udatných, presnejšie povedané, bezhlavo The post Úžasná Plochozem : Stráže! Stráže! – Terry Pratchett appeared first on Fantasy knihy.

Kultová sága Terryho Pratchetta sa konečne dočkala zaslúženého slovenského vydania. Som rád, že si ju vzalo pod krídla práve vydavateľstvo Slovart, pretože máme ako čitatelia istotu, že sa jej dostane primeranej kvality aj prístupu. To prakticky dokázala už úvodná kniha Farba mágie, ktorá nám predstavila mesto Ankh-Morpork a jeho svojráznych obyvateľov. Stráže! Stráže! je v poradí ôsmou[...]

Volajú ich hradná stráž, mestská stráž alebo jednoducho stráž. Bez ohľadu na meno je ich úloha v žánri hrdinskej fantasy rovnaká: najneskôr v tretej-štvrtej kapitole knihy sa vrútiť do miestnosti, po jednom sa vrhnúť na hlavného hrdinu a dať sa zabiť. Nik sa ich ešte nespýtal, či na to majú chuť. Týmto statočným mužom venoval geniálny Terry Pratchett prvú knihu zo série o mestskej stráži – nevyhnutnej súčasti najstaršieho a najšpinavšieho mesta na celej Plochozemi, Ankh-Morporku. Mesta, kde sa pod tvrdou rukou vládnuceho patricija museli naučiť spolu existovať Cech zlodejov, Cech vrahov a ďalší ctihodní občania. Za pestrou zmesou ankh-morporských obyvateľov v ničom nezaostáva zostava mestskej stráže - aj keď toho času tak trochu v (morálnom!) rozklade. Neutešený stav mužov zákona však posilní čestný podstrážnik Mrkva, ktorého vychovali trpaslíci. Jeho nováčikovské nadšenie kolegov nakopne, a práve včas. Čím skôr totiž treba vyriešiť záhadné zločiny, najmä keď za rohom číha drak... Komu sa kniha môže páčiť: Milovníkom starej dobrej fantasy, ak ste nečítali Úžasnú Plochozem, mali by ste to hneď napraviť.

Mohlo by sa vám páčiť