Múdra pani

George MacDonald
Porta Libri • 2019

Štyri krátke fantazijné príbehy pre deti aj dospelých – Lux a Luna, Múdra pani, Ľahkovážna princezná a Zlatý kľúč. Klasická alegória vezme všedné veci a snaží sa ich čitateľovi zatraktívniť tým, že z ... zatraktívniť tým, že z nich spraví princezné a goblinov. George MacDonald verí, že ľudia sú princezné, princovia, goblinovia či dobré víly a prezlieka ich za obyčajných ľudí. Rozprávkovosť nie je na povrchu príbehu, ale v jeho srdci. Preto si dokonca aj všedné predmety, javiskové kulisy príbehu, ponechávajú presne to nevýslovné čaro, aké majú v rozprávkach. George MacDonald (10.12.1824 – 18.9.1905) bol škótskym kazateľom, mystikom, básnikom, spisovateľom a filozofom. Je považovaný za otca žánru fantasy a bol blízkym priateľom a literárnym mentorom Lewisa Carrola a Marka Twaina. Jeho dielo hlboko oslovilo a tvorivo inšpiroval aj osobnosti ako G. K. Chesterton, J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis a E. Nesbitová.
Viac

Štyri krátke fantazijné príbehy pre deti aj dospelých – Lux a Luna, Múdra pani, Ľahkovážna princezná a Zlatý kľúč. Klasická alegória vezme všedné veci a snaží sa ich čitateľovi zatraktívniť tým, že z nich spraví princezné a goblinov. George MacDonald verí, že ľudia sú princezné, princovia, goblinovia či dobré víly a prezlieka ich za obyčajných ľudí. Rozprávkovosť nie je na povrchu[...]

Štyri krátke fantazijné príbehy pre deti aj dospelých – Lux a Luna, Múdra pani, Ľahkovážna princezná a Zlatý kľúč. Klasická alegória vezme všedné veci a snaží sa ich čitateľovi zatraktívniť tým, že z nich spraví princezné a goblinov. George MacDonald verí, že ľudia sú princezné, princovia, goblinovia či dobré víly a prezlieka ich za obyčajných ľudí. Rozprávkovosť nie je na povrchu príbehu, ale v jeho srdci. Preto si dokonca aj všedné predmety, javiskové kulisy príbehu, ponechávajú presne to nevýslovné čaro, aké majú v rozprávkach. George MacDonald (10.12.1824 – 18.9.1905) bol škótskym kazateľom, mystikom, básnikom, spisovateľom a filozofom. Je považovaný za otca žánru fantasy a bol blízkym priateľom a literárnym mentorom Lewisa Carrola a Marka Twaina. Jeho dielo hlboko oslovilo a tvorivo inšpiroval aj osobnosti ako G. K. Chesterton, J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis a E. Nesbitová.

Mohlo by sa vám páčiť