Malá princezná

Frances Hodgson Burnett

„Nech príde čokoľvek," povedala Sara, „jedna vec sa nezmení. Ak aj v handrách nevyzerám ako princezná, môžem ňou byť v duši. Bolo by ľahšie byť princeznou v zlatých šatách, ale je oveľa väčším víťazst...e oveľa väčším víťazstvom byť ňou stále, keď o tom nikto nevie."Takto rozmýšľa hrdinka nádherného príbehu určeného predovšetkým dievčatám - 11-ročná Sara Crewová, ktorú pre jej ušľachtilé správanie všetci prezývajú princezná. Sara vyrastala v Indii, 7-ročnú ju otec, bohatý kapitán Crewe, priviedol do penziónu slečny Minchinovej v Londýne. Keď Sarin otec zomrel a nechal dcéru bez peňazí, zlá a panovačná slečna Minchinová ju chcela vyhodiť na ulicu, potom však z nej urobila slúžku. Statočná „princezná" Sara musela prekonávať neuveriteľné príkoria. Dojímavý príbeh so šťastným koncom si získal srdcia čitateľov na celom svete, podobne ako román Malý lord od tej istej autorky.
Viac

Sumár recenzie
Nádherné nové vydanie nesmrteľného klasického príbehu o sile odhodlania a fantázie je ukážkou toho, ako aj v najťažších okolnostiach môžeme zostať silní a odolávať všetkým prekážkam. Hlavná hrdinka Sara je príkladom odhodlania, ktoré jej pomáha prekonať biedu a útlak a neustále sa usmievať na život. Ilustrované vydanie príbehu krásne dopĺňajú a pomáhajú rozvinúť výsledný dojem zo čítania.

„Nech príde čokoľvek," povedala Sara, „jedna vec sa nezmení. Ak aj v handrách nevyzerám ako princezná, môžem ňou byť v duši. Bolo by ľahšie byť princeznou v zlatých šatách, ale je oveľa väčším víťazstvom byť ňou stále, keď o tom nikto nevie."

Takto rozmýšľa hrdinka nádherného príbehu určeného predovšetkým dievčatám - 11-ročná Sara Crewová, ktorú pre jej ušľachtilé správanie všetci prezývajú princezná. Sara vyrastala v Indii, 7-ročnú ju otec, bohatý kapitán Crewe, priviedol do penziónu slečny Minchinovej v Londýne. Keď Sarin otec zomrel a nechal dcéru bez peňazí, zlá a panovačná slečna Minchinová ju chcela vyhodiť na ulicu, potom však z nej urobila slúžku. Statočná „princezná" Sara musela prekonávať neuveriteľné príkoria. Dojímavý príbeh so šťastným koncom si získal srdcia čitateľov na celom svete, podobne ako román Malý lord od tej istej autorky.