Čary a veštby

Katarína Nádaská
Fortuna Libri • 2014

Čary a veštby. Mágia v ľudovej kultúre Slovenska opäť začiera do nevyčerpateľnej studnice našej tradičnej kultúry, pričom svojsky nadväzuje na tematiku prvého diela - Slovenský rok. Čary a veštby spol...�ary a veštby spolu s magickými prostriedkami a formami ľudovej liečby boli vždy významnou zložkou duchovného sveta našich predkov a prirodzenou súčasťou dedičstva slovenskej ľudovej kultúry. Autorka predstavuje mágiu v rodinnom zvykosloví, vo výročných obyčajach, v ľudovom liečení, mágiu v službách ľúbosti a erotiky, magické rastliny či mágiu čísel a času. Krok za krokom približuje miesto mágie v živote človeka uplynulých storočí a zamýšľa sa aj nad jej presahmi do dneška. Text dopĺňajú a konkretizujú ukážky ľudovej slovesnosti a sprevádzajú invenčné ilustrácie Martina Kellenbergera.
Viac

  • Počet strán: 192 strán
  • ISBN13:9788081423208

Známa slovenská etnologička Katarína Nádaská má na konte veľa zaujímavých kníh zo slovenského ľudového prostredia. V knihe Čary a veštby sa venuje tematike čarovných obradov, ktoré zohrávali v živote našich predkov veľmi dôležitú rolu. Vraví sa, že netreba knihu posudzovať podľa obalu, ale v tomto prípade platí, že krásna obálka ukrýva aj hodnotný obsah. Čary a veštby je dizajnovo[...]

Čary a veštby. Mágia v ľudovej kultúre Slovenska opäť začiera do nevyčerpateľnej studnice našej tradičnej kultúry, pričom svojsky nadväzuje na tematiku prvého diela - Slovenský rok. Čary a veštby spolu s magickými prostriedkami a formami ľudovej liečby boli vždy významnou zložkou duchovného sveta našich predkov a prirodzenou súčasťou dedičstva slovenskej ľudovej kultúry. Autorka predstavuje mágiu v rodinnom zvykosloví, vo výročných obyčajach, v ľudovom liečení, mágiu v službách ľúbosti a erotiky, magické rastliny či mágiu čísel a času. Krok za krokom približuje miesto mágie v živote človeka uplynulých storočí a zamýšľa sa aj nad jej presahmi do dneška. Text dopĺňajú a konkretizujú ukážky ľudovej slovesnosti a sprevádzajú invenčné ilustrácie Martina Kellenbergera.

Mohlo by sa vám páčiť