Tyranie

Timothy Snyder
Paseka • 2017

Jeden z předních intelektuálů současnosti, historik Timothy Snyder, přichází po velkých historických pracích Krvavé země a Černá zem s příspěvkem k aktuální debatě o dalším osudu liberální demokracie....u liberální demokracie. Dvacet lekcí z evropských dějin 20. století ukazuje, že kolaps společnosti, demokracie a morálky i naše osobní selhání v podmínkách politických krizí nejsou nic nepředstavitelného. Naši rodiče a prarodiče, vedeni iracionálními mýty fašismu, nacismu a komunismu, budovali zdi proti znepokojivým globálním hrozbám. Určitě nejsme chytřejší než oni, máme však výhodu, že se z jejich zkušenosti můžeme poučit a nastupujícím tyraniím včas vzdorovat. Podle Snydera je k tomu teď, v podmínkách současného politického vývoje v Americe i v Evropě, ta pravá chvíle.
Viac

  • Počet strán: 120 strán
  • ISBN13:9788074328381
  • Originálny názov: On Tyranny

“Odtrhni sa od internetu. Čítaj knihy.” To je rada z deviatej lekcie európskych dejín 20. storočia od Timothyho Snydera. V útlej knihe Tyranie nájdete podobných pravidiel ešte devätnásť. Známy americký historik je totiž presvedčený, že sa máme učiť zo skúsenosti našich rodičov a prarodičov, aby sme sa vedeli vyvarovať chybám, ktoré v minulom storočí viedli k nástupu totalitných režimov -[...]

O knihách Argo beletria čítanie na materskej e-kniha poviedky a novely Premedia

Robert Fulghum – Drž mě pevně miluj mě zlehka Fulgum opäť nesklamal. To on ani nevie. Jeho príbehu sú balzamom na dušu. Príjemné, jednoduché, pohodové, úsmevné a krásne. Veľmi rada jeho tvorbu čítam. Drž mě pevně miluj mě zlehka som si vybrala na čítanie niekedy po polnoci. Adamko sa zobudil a vyžadoval svoju porciu mliečka, […]

Náčrt knihy s podtitulom Dvadsať ponaučení z 20. storočia vznikol ako dlhý facebookový status, napísaný v lietadle krátko po amerických voľbách.

Americký historik Timothy Snyder, špecializujúci sa na moderné dejiny strednej a východnej Európy, je zároveň angažovaným intelektuálom, ktorý komentuje aj súčasnú politickú realitu a tiež aktívne poukazuje na potenciálne problémy, ktoré môžu liberálne demokracie ohroziť v budúcnosti.

Lekcie z euróspkych dejín 20. storočia nám ukazujú, aká je demokracia krehká a ako jednoducho môže uhynúť. Timothy Snyder sa pokúsil dať nám návod, ako tomu zabrániť.

Lekcie z európskych dejín 20. storočia nám ukazujú, aká je demokracia krehká a ako jednoducho môže uhynúť. Timothy Snyder sa pokúsil dať nám návod, ako tomu zabrániť.

Jeden z předních intelektuálů současnosti, historik Timothy Snyder, přichází po velkých historických pracích Krvavé země a Černá zem s příspěvkem k aktuální debatě o dalším osudu liberální demokracie. Dvacet lekcí z evropských dějin 20. století ukazuje, že kolaps společnosti, demokracie a morálky i naše osobní selhání v podmínkách politických krizí nejsou nic nepředstavitelného. Naši rodiče a prarodiče, vedeni iracionálními mýty fašismu, nacismu a komunismu, budovali zdi proti znepokojivým globálním hrozbám. Určitě nejsme chytřejší než oni, máme však výhodu, že se z jejich zkušenosti můžeme poučit a nastupujícím tyraniím včas vzdorovat. Podle Snydera je k tomu teď, v podmínkách současného politického vývoje v Americe i v Evropě, ta pravá chvíle.

Mohlo by sa vám páčiť