Štvrté krídlo (Empyreum, #1)

Rebecca Yarros
Ikar • 2023

Dvadsaťročná Violet Sorrengailová mala vstúpiť do Pisárskeho kvadrantu a prežiť pokojný život medzi knihami a dejinami. Veliaca generálka a zhodou okolností aj jej tvrdohlavá matka ju však donútila zú...�ak donútila zúčastniť sa na výbere medzi elitných dračích jazdcov. No ak ste útlejší a nižší než stovky ostatných kandidátov, smrť vám doslova dýcha na krk. Draci si totiž málokedy vyberajú "krehkých" ľudí. Tých pália na popol.Keďže drakov, čo by si vybrali Violet, je ako šafranu, väčšina kadetov by ju najradšej zniesla zo sveta, len aby zvýšili vlastné šance. Pre iných, napríklad pre mocného a nemilosrdného veliteľa krídla v Jazdeckom kvadrante Xadena Riorsona, je tŕňom v oku Violetin pôvod.Ak chce Violet prežiť, musí sa spoľahnúť na svoj dôvtip. S každým dňom je však vojna za hranicami akadémie čoraz krvavejšia, obrana kráľovstva zlyháva a počet mŕtvych narastá. Navyše sa zdá, že velitelia skrývajú hrôzostrašné tajomstvo.
Viac

Sumár recenzie
Štvrté krídlo je prvé dielo zo série Fourth Wing, YA fantasy žánru, s pevnou väzbou a 544 stranami. Hlavná hrdinka, dvadsaťročná Violet Sorrengailová, sa nechcela zúčastniť výberu medzi elitnými dračími jazdcami, ale jej tvrdohlavá matka ju k tomu donútila. Snaží sa prežiť a vybojovať si svoje miesto napriek tomu, že ju väčšina kadetov chce vidieť zmiznúť. Príbeh je napínavý, plný akcie, romantiky a tajomstiev o drakoch, a hlavná postava je sympatická svojou obyčajnosťou.

Sumár recenzie
Fourth Wing je prvý diel fantastické série The Empyrean od autorky Rebeccy Yarros. Príbeh sa točí okolo dvadsaťročnej Violet Sorrengailovej, ktorá je nútená vstúpiť do elitného dračieho jazdeckého oddielu, a musí sa vyrovnať so smrteľnými výzvami a pomstivými spolužiakmi. Ako vojnová atmosféra na akadémii eskaluje, Violet sa musí spoľahnúť na svoj dôvtip a odhodlanosť, aby prežila.

Sumár recenzie
Fantasy román Štvrté krídlo od americkej autorky Rebeccy Yarros vyvolal vo svete doslova ošiaľ. Aj v rebríčkoch slovenských kníhkupectiev sa dostal na najvyššie miesta. O knihe Dvadsaťročná Violet Sorrengailová mala vstúpiť do Pisárskeho kvadrantu a prežiť pokojný život medzi knihami.

Dvadsaťročná Violet Sorrengailová mala vstúpiť do Pisárskeho kvadrantu a prežiť pokojný život medzi knihami a dejinami. Veliaca generálka a zhodou okolností aj jej tvrdohlavá matka ju však donútila zúčastniť sa na výbere medzi elitných dračích jazdcov. No ak ste útlejší a nižší než stovky ostatných kandidátov, smrť vám doslova dýcha na krk. Draci si totiž málokedy vyberajú "krehkých" ľudí. Tých pália na popol.

Keďže drakov, čo by si vybrali Violet, je ako šafranu, väčšina kadetov by ju najradšej zniesla zo sveta, len aby zvýšili vlastné šance. Pre iných, napríklad pre mocného a nemilosrdného veliteľa krídla v Jazdeckom kvadrante Xadena Riorsona, je tŕňom v oku Violetin pôvod.

Ak chce Violet prežiť, musí sa spoľahnúť na svoj dôvtip. S každým dňom je však vojna za hranicami akadémie čoraz krvavejšia, obrana kráľovstva zlyháva a počet mŕtvych narastá. Navyše sa zdá, že velitelia skrývajú hrôzostrašné tajomstvo.