Moc korupcie Zákulisie nášho boja za lepšie Slovensko

Ľuboš Kostelanský, Michal Piško, Gabriel Šípoš

V tomto unikátnom príbehu nazriete do kuchyne Transparency International Slovensko. Vplyvnej mimovládnej organizácie, ktorá sa už cez dve desaťročia snaží poukazovať na korupciu a zneužívanie moci. Zi...anie moci. Zistíte, ako vychádza s politikmi a aký vplyv má na jej prácu George Soros či iní donori. Dočítate sa o kauze Predsedníctva so Zuzanou Hlávkovou a čo pomohlo odkryť schránkové firmy za Váhostavom. Ale aj o hraniciach transparentnosti a o tom, či už máme vrchol korupcie za sebou. Autormi sú dlhoročný riaditeľ organizácie Gabriel Šípoš a dvaja skúsení novinári, ktorí sa pridali k Transparency neskôr. Prezradia, ako skutočne prebiehalo stretnutie aktivistov s predsedom vlády Robertom Ficom, ako pozerali futbal s expremiérom Mikulášom Dzurindom a prečo jedli párky s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Pri popisovaní vyše dvadsaťročného boja proti korupcii sa však nevyhýbajú ani rozoberaniu viacerých zlyhaní, konfliktov či komplikovaných vzťahov s inými neziskovkami a médiami.• Prológ: ODKLÍNANIE KRAJINYV čase vrcholiaceho mečiarizmu bola transparentnosť najmä cudzím slovom. Dnes boj proti korupcii hýbe krajinou. Súčasťou tejto zmeny je už vyše dve desaťročia aj Transparency International.• Prvá kapitola: SÚPER PRE KORUPCIUTransparency sa na Slovensku presadila vďaka zápalu mladej Emílie Sičákovej, ktorá dokázala hovoriť o korupcii tak presvedčivo, že jej načúval aj premiér Mikuláš Dzurinda.• Druhá kapitola: CHYTIŤ VLNUPodobne ako dobrí surferi dokázal druhý riaditeľ Transparency vycítiť, že sa blíži veľ ká vlna, na ktorú sa oplatí naskočiť. Nové idey dokázal presadzovať vo verejnej diskusii.• Tretia kapitola: NA HRANE POLITIKYAj keď do politického boja Transparency aktívne nevstupuje, kontrola politikov patrí k základom našej DNA. Ako nám kritiku oplácali a dokázali sme si ich vždy udržať od tela? • Štvrtá kapitola: MÝTICKÝ TRETÍ SEKTORZahraniční agenti, Sorosovi zapredanci, liberálna mafia – aj takto nás niektorí vnímajú. Kto Transparency naozaj platí a aké sú naše vzťahy s ďalšími mimovládkami a médiami? • Piata kapitola: STOJÍME ZA ODVÁŽNYMIAj hŕstka ľudí dokáže zlepšovať Slovensko. Silným príkladom je príbeh mladej úradníčky Zuzany Hlávkovej v kauze predraženého predsedníctva.• Šiesta kapitola: CESTA PRED NAMIAj keď to mnohí nevidia, v boji proti korupcii sme sa dostali ďaleko. Ako ale ten boj vyhrať? Kde sú hranice transparentnosti a pomôže nám viac priamej demokracie?• Epilóg: AJ JA SOM TRANSPARENCYBojovať s korupciou vie každý z nás vo svojom bežnom živote: osem tipov, ako na to.
Viac

  • Počet strán: 207 strán
  • ISBN13:9788089791187

AUTOR: Gabriel Šípoš, Ľuboš Kostelanský, Michal Piško NÁZOV: Moc korupcie VYDAVATEĽSTVO: samovydanie ROK VYDANIA: 2021 POČET STRÁN: 208 V tomto unikátnom príbehu nazriete do kuchyne Transparency International Slovensko, organizácie, ktorá sa už vyše 20 rokov snaží poukazovať na korupciu a zneužívanie moci. Autori prezradia, ako skutočne prebiehalo ich stretnutie s Ficom, ako pozerali[...]

V tomto unikátnom príbehu nazriete do kuchyne Transparency International Slovensko. Vplyvnej mimovládnej organizácie, ktorá sa už cez dve desaťročia snaží poukazovať na korupciu a zneužívanie moci.
Zistíte, ako vychádza s politikmi a aký vplyv má na jej prácu George Soros či iní donori. Dočítate sa o kauze Predsedníctva so Zuzanou Hlávkovou a čo pomohlo odkryť schránkové firmy za Váhostavom. Ale aj o hraniciach transparentnosti a o tom, či už máme vrchol korupcie za sebou.
Autormi sú dlhoročný riaditeľ organizácie Gabriel Šípoš a dvaja skúsení novinári, ktorí sa pridali k Transparency neskôr. Prezradia, ako skutočne prebiehalo stretnutie aktivistov s predsedom vlády Robertom Ficom, ako pozerali futbal s expremiérom Mikulášom Dzurindom a prečo jedli párky s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.
Pri popisovaní vyše dvadsaťročného boja proti korupcii sa však nevyhýbajú ani rozoberaniu viacerých zlyhaní, konfliktov či komplikovaných vzťahov s inými neziskovkami a médiami.

• Prológ: ODKLÍNANIE KRAJINY
V čase vrcholiaceho mečiarizmu bola transparentnosť najmä cudzím slovom. Dnes boj proti korupcii hýbe krajinou. Súčasťou tejto zmeny je už vyše dve desaťročia aj Transparency International.
• Prvá kapitola: SÚPER PRE KORUPCIU
Transparency sa na Slovensku presadila vďaka zápalu mladej Emílie Sičákovej, ktorá dokázala hovoriť o korupcii tak presvedčivo, že jej načúval aj premiér Mikuláš Dzurinda.
• Druhá kapitola: CHYTIŤ VLNU
Podobne ako dobrí surferi dokázal druhý riaditeľ Transparency vycítiť, že sa blíži veľ ká vlna, na ktorú sa oplatí naskočiť. Nové idey dokázal presadzovať vo verejnej diskusii.
• Tretia kapitola: NA HRANE POLITIKY
Aj keď do politického boja Transparency aktívne nevstupuje, kontrola politikov patrí k základom našej DNA. Ako nám kritiku oplácali a dokázali sme si ich vždy udržať od tela?
• Štvrtá kapitola: MÝTICKÝ TRETÍ SEKTOR
Zahraniční agenti, Sorosovi zapredanci, liberálna mafia – aj takto nás niektorí vnímajú. Kto Transparency naozaj platí a aké sú naše vzťahy s ďalšími mimovládkami a médiami?
• Piata kapitola: STOJÍME ZA ODVÁŽNYMI
Aj hŕstka ľudí dokáže zlepšovať Slovensko. Silným príkladom je príbeh mladej úradníčky Zuzany Hlávkovej v kauze predraženého predsedníctva.
• Šiesta kapitola: CESTA PRED NAMI
Aj keď to mnohí nevidia, v boji proti korupcii sme sa dostali ďaleko. Ako ale ten boj vyhrať? Kde sú hranice transparentnosti a pomôže nám viac priamej demokracie?
• Epilóg: AJ JA SOM TRANSPARENCY
Bojovať s korupciou vie každý z nás vo svojom bežnom živote: osem tipov, ako na to.