Sklenený zvon

Sylvia Plath
Slovart • 2015

Román Sklenený zvon americkej poetky Sylvie Plathovej si právom zaslúži označenie kniha storočia. Je to autorkin jediný román, ktorý, hoci vyšiel v roku 1963, je aj dnes jedinečným literárnym zážitkom...�rnym zážitkom. Esther Greenwoodová, výborná a talentovaná študentka literatúry, odchádza do New Yorku na stáž. Pobyt vo veľkomeste výrazne zapôsobí na jej krehkú psychiku: pocit nečakanej slobody v nej zápasí s výchovou vštepeným pocitom zodpovednosti. Ester túži byť sama sebou a zároveň nechce sklamať očakávania blízkych. Návrat domov jej psychický stav zhorší, navyše ju neprijmú do kurzu tvorivého písania, po čom veľmi túžila. Matka ju donúti vyhľadať psychiatrickú pomoc. Napriek terapii Esther upadá a má pocit, akoby „uviazla pod skleneným zvonom a lapala po vzduchu“. Kritika považuje román za kľúčové dielo autorkinej tvorby, v súčasnosti ho možno zaradiť už medzi klasické diela americkej literatúry 20. storočia. Príbeh sa začína vetou, v ktorej autorka spomína popravu dvojice obvinenej zo špionáže pre Sovietov.
Viac

  • Počet strán: strán
  • ISBN13:9788055613925
  • Originálny názov: The Bell Jar

SYLVIA PLATH | 256 STRÁN | LITERÁRNA FIKCIA | SLOVART Sylvia Plath je synonymom slova poetka. Jej básnické diela sa dodnes vydávajú v zbierkach a neustále presviedčajú svojich čitateľov po celom svete, že stále sú veľmi dôležité a klasické. No hoci Sylviin život bol krátky a venovala sa prevažne poézií, počas svojho bytia stihla napísať jediný - a dalo by sa povedať priam autobiografický[...]

Román Sklenený zvon americkej poetky Sylvie Plathovej si právom zaslúži označenie kniha storočia. Je to autorkin jediný román, ktorý, hoci vyšiel v roku 1963, je aj dnes jedinečným literárnym zážitkom. Esther Greenwoodová, výborná a talentovaná študentka literatúry, odchádza do New Yorku na stáž. Pobyt vo veľkomeste výrazne zapôsobí na jej krehkú psychiku: pocit nečakanej slobody v nej zápasí s výchovou vštepeným pocitom zodpovednosti. Ester túži byť sama sebou a zároveň nechce sklamať očakávania blízkych. Návrat domov jej psychický stav zhorší, navyše ju neprijmú do kurzu tvorivého písania, po čom veľmi túžila. Matka ju donúti vyhľadať psychiatrickú pomoc. Napriek terapii Esther upadá a má pocit, akoby „uviazla pod skleneným zvonom a lapala po vzduchu“. Kritika považuje román za kľúčové dielo autorkinej tvorby, v súčasnosti ho možno zaradiť už medzi klasické diela americkej literatúry 20. storočia. Príbeh sa začína vetou, v ktorej autorka spomína popravu dvojice obvinenej zo špionáže pre Sovietov.

Mohlo by sa vám páčiť